woensdag 26 juni 2024

Help me - Ilse Ruijters

Titel: Help me
Auteur: Ilse Ruijters
Uitgever: Ambo Anthos
Genre: Thriller
Verschenen: Juni 2024
Beschikbaar: Paperback, Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789026366420, 9789026366437 en 9789026367199
NUR:332
Pagina’s: 352

De hersenen vullen de gaten in waar je je niet bewust van bent. Je ziet wat je denkt te zien, hoort wat je denkt te horen.

Wanneer Roosmarijn, toegewijde advocaat en liefdevolle moeder op die bewuste vrijdagmiddag gaat tanken en ze oog in oog komt te staan met een onbekende vrouw voor de spiegel blijkt dat nog maar het begin van de hel te zijn waar ze onbewust met beide benen tegelijk instapt. Haar leven krijgt een radicale wending.

Sst, nooit zeggen dat je het weet. Het evenwicht is zo wankel...

Ze krijgt koffie over zich heen geknoeid in de wachtrij van het tankstation en frist zich op in de toiletruimte wanneer er opeens een doodsbange vrouw oogcontact met haar zoekt. Ze stopt een papiertje in haar hand en verdwijnt. Stomverbaasd en nieuwsgierig opent Roosmarijn het verfrommelde papiertje met daarop de noodkreet Help me. Haar instinct neemt het over, ze kan het meisje niet laten stikken en gaat erachteraan.

IJzertabletten, dacht ze cynisch. Ooit had ze gedacht dat ijzertabletten de remedie waren.

Dat is nog maar het begin van alle ellende, voor ze het weet belandt ze aan de andere kant van de tafel en heeft ze zelf hulp nodig in plaats van deze te verlenen. Terwijl ze alleen maar een vrouw in nood wilde redden. Alles wat ze nodig heeft is het bewijs van haar onschuld, maar is ze wel zo onschuldig als ze zelf denkt? Terwijl alle bewijs zich tegen haar keert  is het hopen op een wonder. Waar is ze in beland? Is ze zelf knettergek geworden of zijn zij en haar dochter pionnen in een vies spel?

Paniek welde op in haar borst. Deze cliffhanger was niet goed, absoluut niet goed.

Lukt het haar om haar onschuld te bewijzen en uit de nachtmerrie te ontwaken? Of is ze zelf één van haar cliënten geworden?

Niemand.
De illusie van niemand.

Ilse Ruijters debuteerde in 2014 met haar psychologische thriller De onderkant van sneeuw en daar was ik razend enthousiast over. Inmiddels heeft Ilse al diverse thrillers op haar naam staan (die bijna allemaal in mijn kast staan te pronken) en sinds deze maand is daar haar nieuwste bijgekomen Help me, uitgegeven bij uitgeverij Ambo Anthos. Ik mocht hem lezen en recenseren, lees met me mee of ik er net zo enthousiast over ben als over haar debuut?

Help me bestaat uit 63 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Roosmarijn Weijmer en speelt zich af in wisselende tijdspanne, in het heden we blikken terug naar het verleden. Daarnaast zijn er cursieve teksten van een nog onbekend persoon, een freak die niet helemaal honderd is. Het verhaal gaat van start met een intrigerend, geheimzinnige en warrig eerste hoofdstuk en sluit af met een verpletterende epiloog.

Ilse Ruijters heeft een vlotte, prikkelende, beeldende en spannende schrijfstijl die onder de huid van de lezer kruipt. In het begin moest ik er even aan wennen maar al snel wist ze mijn aandacht te pakken en zat ik helemaal in het verhaal en kon dan ook niet meer stoppen met lezen.

In Help me maken we kennis met Roosmarijn Weijmer, toegewijde advocaat en liefdevolle moeder van de driejarige Aletta en vrouw van Bart - Jan de Back. Samen zijn ze eigenaar van De Back & Weijmer advocaten in Amsterdam-Zuid. Sinds de geboorte van hun dochter heeft Roosmarijn de switch van vastgoed naar psychiatrisch patiëntenrecht gemaakt, ze verleend rechtshulp aan mensen die gedwongen behandeld of opgenomen worden in de psychiatrie. Ondanks dat ze dacht daarmee meer tijd over te houden voor het moederschap en een maatschappelijke functie te kunnen bekleden, blijkt het in de praktijk niet altijd even makkelijk, het is een veeleisende en specifieke specialisatie waarin haar cliënten steeds meer van haar lijken te gaan verwachten. Wat zijn weerslag heeft op haar privéleven dit in combinatie met de gebroken nachten waardoor ze permanent moe is, zou ze alles over hebben voor één nacht slaap en een heel klein beetje rust.

Tot Roosmarijn die bewuste vrijdagmiddag gaat tanken en haar leven opeens radicaal veranderd en ze alles over zou hebben om terug te gaan naar die tijd waarin de spreekwoordelijke wallen onder haar ogen zo’n beetje haar grootste probleem waren. Wanneer een onoplettende man in het benzinestation hete koffie over haar heen gooit, probeert ze zich in de toiletruimte op te frissen. Opeens staat er een vreemd meisje voor de spiegel, doodsbang en dan frommelt ze een papiertje in haar hand om vervolgens weer net zo snel te verdwijnen als ze gekomen is. Stomverbaasd en nieuwsgierig opent Roosmarijn het papiertje waar met lippenstift de noodkreet Help me op staat geschreven. Zonder na te denken neemt haar instinct het over, ze kan het meisje niet in de steek laten en springt in haar auto en gaat er achteraan.

Het begin van alle ellende, zo staat ze in de rij om te betalen en zo belandt ze aan de andere kant van de tafel, in een inktzwarte situatie. Ze wilde alleen maar een vrouw in nood redden en nu is zij degen die gered moet worden. Alles wat ze nodig heeft is het bewijs van haar onschuld, maar dat lijkt ver te zoeken. Is ze wel zo onschuldig als ze zelf denkt? Terwijl alle bewijs zich tegen haar keert en alles in twijfel wordt getrokken, zit ze volledig klem. Waar is ze in beland? Heeft iemand het op haar voorzien of is ze zelf knettergek geworden? Lukt het haar om haar onschuld te bewijzen en uit de nachtmerrie te verdwijnen? Of is ze zelf één van haar cliënten geworden?

De verhaallijnen en karakters hebben een originele insteek met levendige karakters, waarbij Ilse onder de huid van de personages is gekropen. Het thema waarover ik niets wil prijsgeven, is zeer interessant te noemen. De verwarring, chaos en spanning zijn voelbaar overgebracht. Na een kleine opstart, zat ik volledig in het verhaal en kon ik niet meer stoppen met lezen. De spanning wordt steeds verder opgevoerd en de zenuwen worden op scherp gezet, Ilse weet je voortdurend op het verkeerde been te zetten en je brein te laten kraken. Wat gebeurd hier? Ze laat de lezer aan zichzelf twijfelen en in verbijstering achter. Met een aantal wendingen neemt het verhaal een sprint naar de climax en sluit Ruijters af met een verpletterend einde. En uiteraard een glimlach.
Wat een voortreffelijk plot.  Deze thriller is vaag, mysterieus en verwarrend, ofwel één grote mindfuck!
Ilse Ruijters heeft een voorliefde voor boeken met een psychiatrisch thema en heeft hier ook uitstekende research naar gedaan. Ruijters is echt meester in het scheppen van verwarring in haar psychologische thrillers en blinkt hier dan ook echt in uit. Je weet gewoon nooit wie je moet geloven en je gaat twijfelen aan alles en iedereen en wordt heen en weer geslingerd in de verdachtmakingen en weet nooit of je voor de gek gehouden wordt of niet? Excellent.
Meer ga ik er ook niet over verklappen, ik zou hem snel zelf gaan lezen, daar krijgt je vast geen spijt van.

Met Help me heeft Ilse Ruijters wederom een meesterlijke psychologische thriller neergezet, een knap staaltje werk. Met originele verhaallijnen en karakters met een enorm interessant thema. Een verhaal wat je zenuwen op scherp zet en je brein laat kraken, waarin je voortdurend op het verkeerde been gezet wordt, verwarring zaaien is aan haar wel besteed. Vol wendingen, een voortreffelijk plot en een verpletterend einde maken Help me een grote mindfuck! Well done! Ik kijk uit het volgende werk van Ilse.  

Wat zou jij doen als je Roosmarijn was? In je auto springen of de politie inschakelen?

Help me, meesterlijke psychologische thriller, knap staaltje werk. Zet je zenuwen op scherp en laat je brein kraken, vol verwarring, een grote mindfuck! Waar rook is is vuur? Of toch niet? Mustread!

★★★★★


Met dank aan uitgeverij Ambo Anthos voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...