woensdag 12 juni 2024

Schijnspel - Lydia Albadoro

Titel: Schijnspel
Auteur: Lydia Albadoro
Uitgever: Kabook Uitgevers
Genre: Literaire thriller
Verschenen: Juni 2024
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789083330693, 9789083415024 en 9789083415031
NUR: 332
Pagina’s: 300


Het
zachte kaarslicht, de achtergrondmuziek en de geur van kruiden werden een decor voor mijn innerlijke strijd.  Het was als een dans van tegenstrijdige gevoelens, een mengeling van opwinding en onzekerheid.

Toen haar man op tragische wijze overleed bleef Susan met heel veel vragen alleen achter. Samen met haar nieuwe liefde Daan wil ze een nieuw begin maken op het Spaanse eiland Ibiza, in de hoop zo alle ellende van zich af te schudden.

Het rook er ook raar, de wind trok een ziltige geur mee. Heel anders dan mijn verwachtingen van zoete lavendelgeuren en frisfruitige mandarijnen.

Hun eigen paradijs Villa Ibiza aan de middellandse zee en de verhuur van woonunits op het terrein achter hun huis, zou de nieuwe uitdaging moeten vormen. Al snel ontdekt ze dat het eiland gehuld is in duistere geheimen.

Verdomme. Ik drink geen druppel meer. Nooit meer. Ik pak de lege fles Bacardi van het nachtkastje, draai de dop los en giet het laatste restje achterover. Misschien stop ik morgen. Vandaag is al verpest, toch Jip?

Wanneer ze in de vroege ochtend een vreemd telefoontje van een onbekende vrouw ontvangt is dit het begin van een surrealistische nachtmerrie waarin ze beland. Wat wil deze vrouw van haar? En waarom gebeuren er steeds meer merkwaardige dingen?

Mijn schaduw haalde me in. Het was alsof ik nooit zou ontsnappen aan mijn verleden.

Als dat ook nog haar buurvrouw ineens verdwijnt, veranderd haar leven voorgoed. Op zoek naar de waarheid is Susan al snel een illusie armer. Verstrikt in een web van intriges probeert ze te ontsnappen en de bittere waarheid te ontmaskeren.

Angst vloeide als gesponnen ijzerdraad door mijn aderen. Mijn hart raasde woest in mijn borstkas. Ik beet krachtig op mijn kaken om mijn gedachten te ordenen. Hoe overleef ik dit?

In 2015 debuteerde Lydia Albadoro met haar thriller Doodstil bij Kabook Uitgevers, dat was voor mij ook direct mijn eerste kennismaking met haar schrijfwerk. Inmiddels heeft ze al een heel scala aan boeken op haar naam staan. Vorig jaar verscheen De Moordcruise welke ik met veel plezier heb gelezen. Natuurlijk wilde ik haar nieuwste Schijnspel welke deze week is verschenen heel graag lezen. Lees met me mee wat ik ervan vond...

Leuk weetje; Schijnspel is uitgebracht in twee verschillende paperback uitvoeringen en is dan ook verkrijgbaar met zomerse cover of met donkere mysterieuze cover.

Schijnspel bestaat uit 62 korte hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Susan Sanders in wisselde tijdspanne. Het verhaal gaat van start met een spannende mysterieuze proloog die je met een speciale aantrekkingskracht direct het verhaal ingrijpt. En sluit af met een epiloog die je flabbergasted achterlaat.

Lydia Albadoro heeft een heerlijke vlotte schrijfstijl met heel veel vaart, maakt niet uit hoe dik het boek is, eenmaal begonnen met lezen zit je direct in het verhaal waardoor je blijft lezen tot het uit is, dat is echt haar gave. Dit samen met haar levendige fantasie waarmee ze op beeldende gedetailleerde en intrigerende wijze het verhaal presenteert.  Aangevuld met een hoop mysterieuze spanning en lugubere details en de humor geeft een grappige touch aan het verhaal.

In Schijnspel maken we kennis met Susan Sanders. Een vijftigjarige vrouw die door het plotselinge tragische verlies van haar man Pierre, samen met haar hondje Jip, alleen achter bleef. In de hoop de nare tijd achter zich te kunnen laten en het geluk opnieuw te kunnen omarmen, vertrekt ze samen met haar nieuwe vriend Daan van Dent vol plannen naar het zonovergoten Ibiza. Haar eigen paradijs Villa Ibiza aan de mediterrane zee waar ze woonunits op het terrein achter hun huis willen gaan verhuren. Al snel komt ze erachter dat het eiland duistere geheimen herbergt en dat niets is wat het lijkt. Wanneer ze om zeven uur in de ochtend wakker gebeld wordt door een geheimzinnige telefoontje van een volstrekt onbekende vrouw, is dit nog maar het begin van alle ellende. Waarom wil deze dame haar zo dringend spreken en wat wil ze van haar? Er gebeuren steeds meer eigenaardigheden. Wanneer Claire, haar buurvrouw opeens verdwijnt, veranderd haar leven voorgoed. Susan gaat zelf op onderzoek uit en is weldra een illusie armer, wanneer ze in een web van leugens en bedrog verstrikt raakt is het de vraag of ontsnappen nog tot de mogelijkheid behoort? Lukt het Susan om te ontglippen en de bittere waarheid ontmaskeren?

Het leuke aan de boeken van Lydia is, ook al lees je vooraf de achterflap, je hebt echt totaal geen idee waar het boek daadwerkelijk over zal gaan en wat voor krankzinnig avontuur je dit keer weer gaat beleven? Eén ding is zeker een Albadoro staat vrijwel zeker garant voor een heerlijke portie lugubere spanning! Zo ook Schijnspel, die op het eerste gezicht een “normale” thriller lijkt, maar ook voor Lydia geldt, niets is wat het lijkt!
Met Schijnspel is het haar wederom gelukt om een macabere thriller met markante personages en verhaallijnen neer te zetten. Met haar rijkelijke fantasie lukt het haar zelfs om de meeste normaal ogende personages op het eiland met al haar geheimen een duister trekje te geven. Ibiza is prachtig maar ondertussen ook enorm weerzinwekkend. Door middel van een zorgvuldig opgebouwde spanningsboog met een stormvloed aan lugubere spanning en beschrijvingen, gehuld in mysterie en een vleugje spiritualiteit en een wervelwind aan twists zit Schijnspel gelikt in elkaar. Je wilt weten wat waar is en denkt te weten hoe het zit en dan ineens gooit Lydia er monsterlijke wendingen in wat deze thriller tot een pageturner maakt, een toxische rauwe thriller.
De oplettende vaste lezer proeft haar specialiteit en leest het verhaal met een glimlach en een knipoog der herkenning en weten waar ik op doel.

Susan, schrijfster van romantische doktersverhalen, kampt met een writersblock sinds de dood van haar man. Sinds ze haar soulmate Daan ontmoette ziet ze alles weer wat rooskleuriger in. Twee verloren zielen die hun ambities op het Spaanse eiland tot uiting willen laten komen. Lieve kleine Jip de Maltezer. Buren Claire en Tim Hendriks van Casa Claire. Een influencer en een personal coach een bijzonder stel voor wie image alles is. Jeugdvriendin en Ma Flodder look al like Irma en niet lulluh maar poetsen schoonmaakster Els Jansen. Een heel kleurrijk gezelschap.

Met Schijnspel heeft Lydia Albadoro een macabere thriller neergezet. Een op het eerste oog normale thriller waarin niets is wat het lijkt. Met een heerlijke portie lugubere spanning en wederom een krankzinnig avontuur op het zonovergoten eiland met al haar geheimen. Met bizarre verhaallijnen en markante duistere karakters en een zorgvuldig opgebouwde spanningsboog gehuld in mysterie en een wervelwind aan monsterlijke wendingen zit het verhaal wederom gelikt in elkaar. Een ijzige mix van spanning, humor en lugubere details maakt een ware pageturner.

Schijnspel, macabere thriller waarin niets is wat het lijkt. Een ijzige mix van lugubere spanning en humor gehuld in mysterie en een wervelwind aan monsterlijke wendingen. Een
 flauwe grap of een uiteengespatte illusie?

★★★★1/2

Met dank aan Kabook Uitgevers voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...