zondag 11 augustus 2024

Prikkeldraad doet pijn - Alice Bakker

Titel: Prikkeldraad doet pijn, H4C serie deel 4
Auteur: Alice Bakker
Uitgever: Godijn Publishing
Genre: Young Adult
Verschenen: Juli 2024
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789464642100 en 9789464642117
NUR: 285
Pagina’s: 198

Wat nou ouderwets? Ik ben liever ouderwets dan ingewikkeld.

Floor is de bitch van de vriendengroep, ze voelt zich machtig en heeft overal een mening over en spreek die vooral niet tegen want dan wordt ze boos, zij bepaalt en niemand anders. Falen is voor losers en ze laat zelden iemand dichtbij haar komen. Maar wat zit er onder die venijnige laag van prikkeldraad?

Jeetje, Casper. Je hebt nogal een lang hemd aan. Kan hij niet gewoon doorpraten?

Totaal onverwacht vindt ze in Casper haar gelijke en blijken ze stiekem meer gemeen te hebben dan ze zelf dachten. Maar dat toegeven; dat nooit! Dat is niet stoer. Of past plan B toch beter bij ze dan ze zelf hadden gedacht?

Als ze maar weet dat ik win. Dat ik altijd het laatste woord heb. Floor is de beste. Van de hele wereld.

Lukt het om de spreekwoordelijke muur te doorbreken en de menselijkheid en kwetsbaarheid tevoorschijn te toveren?

Aardig zijn is gratis.
Aardig zijn is duur.
Dat is niet waar, dat kost niks.


In 2021 verscheen het eerste deel van de Young Adult H4C serie Komt niks van terecht van Alice Bakker bij uitgeverij Godijn Publishing. Daarna verschenen De laatste in de rij (2) en Zij gaat voor haar (3). Zij gaat voor haar heb ik vorig jaar met veel plezier gelezen. Ik was dan ook erg benieuwd naar deel 4 welke begin juli verscheen. Speciaal voor de release organiseren uitgever en auteur een blogtour en vandaag mag ik met jullie delen wat ik ervan vind...

Prikkeldraad doet pijn is het vierde deel van de Klaverland H4C serie, maar is ook prima losstaand te lezen. Het verhaal bestaat uit 30 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Floor en Casper en speelt zich af in verschillende tijdspanne. En gaat van start met een onrustige vijandige ruziënde proloog die meteen de toon zet voor de rest van het verhaal... meet Floor.

Alice Bakker heeft een vlotte jeugdige schrijfstijl, op beeldende, levendige en empathische wijze weet ze zich volledig aan te passen aan de belevingswereld van de pubers waarover ze schrijft, dit aangevuld met de benodigde humor. Waardoor ik direct weer in het verhaal zat.

Wie de eerdere delen al gelezen heeft weet dat er in ieder deel andere personages centraal staan. In Prikkeldraad doet pijn staan de opstandige Floor en Casper centraal. Verder kennen we de jongeren natuurlijk al, over Casper en Floor wisten we nog niet alles dus dat ontdekken we nu. De vriendengroep van het Klaverlandcollege is enorm veelzijdig en maakt nogal wat mee en dat gaat in dit deel onverminderd verder. Floor is de bitch van de groep, ze voelt zich machtig en verheven boven de rest, ze wil graag alle touwtjes in handen hebben. Recalcitrant, wispelturig en boos op de hele wereld, maakt ze ruzie met iedereen. Ze is een enorme baaskop en super judgy en heeft overal een mening over en duldt geen tegenspraak, wie dat wel durft snoert ze de mond. Floor laat mensen maar zelden dichtbij komen, dat is namelijk niet stoer. Maar wat zit er onder die venijnige laag van prikkeldraad? Zou het iemand lukken om de harde Floor te doen smelten en haar menselijkheid en kwetsbaarheid te tonen?

Casper verhuisde samen met moeder Donna en zijn broers van de ene naar de andere kant van het land en sindsdien is de rust in huis wedergekeerd en heeft hij zijn leven gebeterd. Ook Casper houdt dingen liever voor zichzelf waardoor er veel is wat de rest nog niet van hem weet. Stiekem deelt hij veel meer met Floor dan ze zelf dachten, waardoor hij haar beter snapt dan hij wil toegeven. Vinden ze elkaars gelijke in elkaar en past plan B ze beter dan gedacht? Lukt het ze om de schelp van de oester te openen?

Een vierde deel dat zich eigenlijk afspeelt voor deel drie, voor wie de eerdere delen las bevat het verhaal wel wat herhalingen maar we komen ook te weten waarom Floor is wie ze is. Met goed uitgewerkte verhaallijnen en karakters op levendige wijze geschreven. Alice weet zich op empathische wijze volledig aan te passen en in te leven in de belevingswereld van de jongeren en hun opspelende hormonen, gevoelens en emoties waarover ze schrijft. Ze weet het verhaal zelfs zo te schrijven dat de lezer medelijden gaat voelen voor Floor. Daarbij weet ze de gevoelige snaar te raken over kinderen in moeilijke thuissituaties en legt de nadruk op de effecten van groepsdruk en sociale media. Over vriendschap, verliefdheid, pubers, gezinsleven, maskers en onzekerheden. Met de nodige humor en een onverwachte ommezwaai wending.

Met Prikkeldraad doet pijn heeft Alice Bakker een temperamentvolle Young Adult geschreven. En heeft ze een heerlijk vierde deel van de Klaverland H4C serie geschreven. Met levendige verhaallijnen en karakters waarin ze zich uitstekend heeft weten in te leven in de belevingswereld van de opstandige pubers. Vol verboden onderwerpen en maskers waarin we Floor en Casper beter leren kennen en erachter komen wat er onder die venijnige laag van prikkeldraad schuilt. Uitermate geschikt voor de liefhebber van het YA genre. Zou er nog een vervolg in het verschiet liggen? Ik kijk in elk geval uit naar het volgende werk van Alice Bakker.

Prikkeldraad doet pijn, temperamentvolle empathische Young Adult. Vol verboden onderwerpen en maskers. Zal Floor zich ontdoen van de venijnige laag prikkeldraad of blijft ze voor altijd een gesloten oester? 

★★★★

Met dank aan uitgeverij Godijn Publishers voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Target - Hanneke Meier

Titel:   Target - Het beest in mij Auteur:   Hanneke Meier Uitgever:   De Verhalenfabriek Genre:   Erotische thriller novelle Verschenen:   ...