vrijdag 23 augustus 2024

Weerzien - Frank van Oploo

Titel: Weerzien
Auteur: Frank van Oploo
Uitgever: Boekscout
Genre: Thriller
Verschenen: Augustus 2024
Beschikbaar: Paperback
ISBN: 9789465092836
NUR: 332
Pagina’s: 216

Voor jullie, smeris.

Noord Holland wordt sinds een jaar opgeschud door een reeks moorden met dezelfde modus operatie, vrouwen worden op beestachtige wijze afgeslacht en als oud vuil gedumpt. De politie tast volledig in het duister en heeft geen idee wie er verantwoordelijk is voor deze gruwelijke misdaden.

Terwijl heel Haarlem en omstreken volledig in de ban is en in angst verkeerd want niemand wil het volgende slachtoffer zijn, wordt er een rechercheteam op de meervoudige moordzaak gezet. Aan inspecteur Bart Blommestijn en de rest van zijn team de taak om de sadistische maniak te ontmaskeren.

Naar adem happend ging hij rechtop zitten, terwijl hij zich nog slechts vage flarden van de droom wist te herinneren.

De zaak heeft topprioriteit, het is één minuut voor twaalf en er is geen tijd te verliezen, willen er niet nog meer onschuldige slachtoffers vallen. Hierbij kunnen ze alle hulp goed gebruiken en een profiler staat ze bij. Ze hebben namelijk te maken met een moordenaar van het gevaarlijkste soort; super intelligent, schuwt niemand en tot alles in staat.

Maar langzaam maar zeker werden de landschappen grimmiger, de lucht onheilspellender en in een klap werd hij weer bruusk wakker.

Ondertussen wordt Bart geteisterd door levensechte nachtmerries die hem volledig uitputten, ze belemmeren hem in alertheid en dat heeft hij juist nodig voor het onderzoek. Wat hebben zijn nachtmerries en De Dumper met elkaar te maken?

Jij bent degene die bepaalt hoe de dingen gaan, jij zit achter het stuur. Ik lever je alleen het vervoermiddel.

Zullen ze de zaak tot een goed einde weten te brengen of zal Het Beest van Noord Holland nog vaker toeslaan?

We gaan die gore klootzak pakken!

Frank van Oploo debuteerde begin van de maand met zijn thriller Weerzien bij uitgeverij Boekscout. Hij verruilde het Nederlandse Heemskerk voor Italiaanse Toscane. Frank vroeg me of ik zijn thrillerdebuut wilde lezen en mee wilde doen aan de blogtour die hij organiseert rondom de release van zijn boek en dat leek me een leuk idee. Lees mee wat ik ervan vond...

Leuk weetje; Frank begon al in 2000 met schrijven aan dit boek en kreeg daarbij hulp van een oude vriend die werkzaam was bij de politie en een professor uit Nieuw Zeeland voor hulp op het gebied van geografisch profileren.

Weerzien bestaat uit 36 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonages Bart Blommesteijn en wordt een aantal keer afgewisseld vanuit de dader. Het verhaal kent veel wisselende tijdspanne en vindt plaats in het verleden, voornamelijk 1998. En gaat van start met een naargeestige proloog met een duister horrorrandje die rillingen weet op te wekken. En sluit af met een epiloog.

Frank van Oploo heeft een uitvoerige vertellende boeiende en spannende schrijfstijl waaraan hij een duister sadistisch horrorrandje en de nodigde humor aan toevoegt. Hiermee weet hij de aandacht van de lezer goed te vangen, wat resulteert in dat je door blijft lezen, nog één hoofdstukje... oh toch nog één...

Weerzien speelt zich voornamelijk af in 1998 en we maken kennis met de tweeëndertigjarige Bart Blommestijn. Bart is sinds anderhalf jaar werkzaam als inspecteur bij het hoofdbureau van de politie in Haarlem, waar hij samenwerkt met zijn jeugdvriend Milco Plu. Hij woont in Heemskerk en twee jaar geleden strandde zijn relatie met Kim omdat zijn werk alle tijd opslokte en er geen tijd meer over bleef voor haar. Daaraan is niks veranderd, hij hoeft alleen met niemand meer rekening te houden dus hij kan zich volledig storten op de gruwelijke zaak die hem al bijna een jaar in zijn greep houdt en erg veel van hem vergt.

Bijna een jaar geleden werd het verminkte lichaam van een onbekende vrouw, op beestachtige wijze om het leven gebracht en gedumpt als oud vuil, gevonden. Helaas nog maar het eerste slachtoffer van vele, dertien dagen later werd het volgende slachtoffer onder dezelfde afgrijselijke omstandigheden gevonden en na vijf maanden stilte werd het volgende stoffelijk overschot gevonden. Een paar maanden later slaat hij opnieuw toe en volgt er een vierde slachtoffer. Allen met dezelfde modus operandi, het lijkt haast wel een deja-vu en de politie tast volledig in het duister wie de mensonterende beul is en waar ze hem moeten zoeken?

Haarlem en omstreken is volledig in de ban van de extreme brute en weerzinwekkende misdaden, alle vrouwen verkeren in doodsangst omdat ze bang zijn het volgende slachtoffer van de seriemoordenaar te zullen zijn. Er is een rechercheteam op de inmiddels meervoudige moordzaak gezet en aan Bart, Milco en de rest van het team de dankbare taak om de sadistische moordenaar van de straat te plukken.

Het is van levensbelang en prioriteit nummer één; De Dumper ontmaskeren voor hij nog meer slachtoffers kan maken, die ongetwijfeld zullen volgen als ze hem niet snel weten te vinden. Ze hebben te maken met een seriemoordenaar van het gevaarlijkste soort, zeer intelligent en oppermachtig en schuwt niets of niemand en is tot alles in staat, voorzichtigheid geboden want hij is ze telkens te slim af met zijn koele doordachte werkwijze. En het is altijd de vraag wanneer hij weer toe zal slaan?

Het is één minuut voor twaalf en er is geen tijd te verliezen, om beweging in de zaak te krijgen, krijgen ze hulp van forensisch psycholoog en profiler Erik Merkelijn. Ondertussen wordt Bart geteisterd door levensechte nachtmerries die hem in combinatie met de afschuwelijke zaak volledig uitputten, hij verlangt zo naar één dag geen gezeur. Hij zoekt hiervoor zijn heil bij een regressietherapeut, in de hoop de betekenis te achterhalen.

Zullen ze de zaak tot een goed einde weten te brengen of ziet Het Beest van Holland kans om nog vaker toe te slaan?

Een debuut is altijd spannend, vooral voor de auteur maar ook voor de lezer, je hebt immers geen enkel idee hoe de auteur schrijft en of dit een match gaat zijn met jouw smaak? Bij het lezen van de proloog sloegen bij mij de twijfels toe, thrillers zijn mijn ding, maar horror absoluut niet, ik overwoog om te stoppen maar besloot af te wachten hoe het verhaal zich na de proloog zou gaan ontwikkelen en ik ben blij dat ik het verhaal de kans heb gegeven want dat is het zeker waard! Dit is typisch zo’n boek waarvan men zegt don’t judge a book by his cover, hij is apart en opvallend maar je hebt echt geen idee waar het verhaal je heen zal brengen? Maar Frank van Oploo heeft mij met zijn thrillerdebuut aangenaam weten te verrassen, deze intrigerende politiethriller is namelijk veel beter dan ik vooraf had verwacht, van Oploo heeft een prachtig debuut neergezet.

Weerzien heeft boeiende tot in de puntjes uitvoerig uitgewerkte verhaallijnen en karakters. En voorziet ons in tegenstelling tot de dader met zijn summiere info, zeer ruim van informatie. Van Oploo weet de dader goed verborgen te houden. Wie is hij? Waarom is hij geworden zoals hij is?
De rode draad door het verhaal zijn de nachtmerries van Bart, waarom heeft hij deze nachtmerries en wordt hij badend in het zweet van angst wakker en waar komen ze vandaan? De regressietherapie die hij ondergaat heeft een originele en boeiende insteek.
De schrijver vertelt uitvoerig over politiezaken en onderzoeken en de ontstaansgeschiedenis en duikt heel ver terug in de tijd.
Door middel van grappige dialogen en stemmetjes, waarin hij refereert naar programma’s uit het verleden voegt hij humor toe aan het verhaal. Ook vestigt hij de aandacht op alle ellende in de wereld en heeft een uitstekend inlevingsvermogen. Al met al een originele insteek waarmee hij een boeiende en spannende thriller heeft weten neer te zetten. Waarmee hij een kijkje geeft in het brein van de seriemoordenaar en waarmee hij de aandacht van de lezer goed weet vast te houden. De ontluikende liefde geeft een liefdevolle twist aan het naargeestige verhaal.
Gaandeweg weet van Oploo de spanning die hij gedurende het verhaal weet langzaam weet op te bouwen, in een stroomversnelling te evalueren waarin de broeiende spanning met behulp van korte hoofdstukken richting de climax gaat waarbij de dader tot het laatst verborgen blijft.
Een ideale opzet voor een serie met daarin Bart Blommestijn in de hoofdrol, als je het mij vraagt, ik hoop dan ook dat dit de bedoeling is en kijk uit naar het volgende werk van Frank van Oploo.
Houd jij net als ik van politiethrillers? En twijfel jij nog? Hopelijk heb ik de twijfel weg kunnen laten want dan is dit zeker een boek voor jou! Laat je verrassen en veel leesplezier.

Journalistiek of Politieacademie dat is nogal een verschil. Miami Vice was doorslaggevend en Bart koos voor de politieacademie samen met zijn beste vriend Milco. Bart, een stoere nuchtere control freak, waarvan het glas altijd halfleeg is, maar ook een doorzetter die niet tegen onrecht kan en Milco die in alles 
altijd wel iets positief weet te zien, het lichtpuntje en de gangmaker van het team, samen een perfect duo. Elsa alias Catwoman, technisch rechercheur, deze dame staat haar mannetje wel.

Met Weerzien heeft Frank van Oploo een prachtig en origineel thrillerdebuut neergezet. Een mysterieus, onheilspellende en weerzinwekkende politiethriller met boeiende en tot in de puntjes uitgewerkte verhaallijnen en karakters. Met intrigerende thematiek als regressietherapie en het brein van de seriemoordenaar. En beschikt over een uitstekend inlevingsvermogen. Humor, waar je wel van moet houden, spanning met een duister horrorachtig randje en een ontluikende liefde. Al met al een meer dan geslaagd thrillerdebuut dat uitnodigt tot een volgend verhaal met daarin Bart Blommestijn in de hoofdrol. Liefhebber van de politiethriller? Dan wil je deze zeker ook lezen.

Weerzien, prachtig origineel meer dan geslaagd thrillerdebuut. Mysterieuze onheilspellende weerzinwekkende politiethriller. Wat hebben een beestachtige seriemoordenaar, bloedstollende nachtmerries en een gruwelijk moordonderzoek met elkaar te maken? 

★★★★

Met dank aan Frank van Oploo en uitgeverij Boekscout voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Target - Hanneke Meier

Titel:   Target - Het beest in mij Auteur:   Hanneke Meier Uitgever:   De Verhalenfabriek Genre:   Erotische thriller novelle Verschenen:   ...