dinsdag 27 augustus 2024

Vreugde boven Blueberry Treehouse - Eline Hazelaar

Titel: Vreugde boven Blueberry Treehouse, deel 4
Auteur: Eline Hazelaar
Uitgever: Loft Books
Genre: Feelgood roman
Verschenen: Augustus 2024
Beschikbaar: Paperback en Luisterbook
ISBN: 9789047209034 en 9789047209041
NUR: 340
Pagina’s: 279

Home Joy home.

Finnley Wood is plaatsvervangend dorpshoofd van Joy en kunstenares, al ziet ze zichzelf zo niet. Samen met haar konijn Bea woont ze in haar boshuis aan de rand van het Crunchy Woud met een prachtig uitzicht op het landgoed van haar buurman, beste vriend en tevens dorpshoofd van het nabijgelegen Happily, Haken Abbott.

De getormenteerde rendierboer deed er niet meer toe. Ik was van plan geweest hem te vergeten, en dat zou me lukken ook. Ooit. Binnenkort. In de toekomst.

Al vijftien jaar delen ze lief en leed samen, er is alleen een probleem; Finn wil weer en dat kan Haken haar niet bieden. Zijn vriendin Sharma staat Finns geluk in de weg, waardoor ze eindigt met een gebroken hart. Na zes koude maanden is de hoop op een bevlieging een gepasseerd station en wordt het tijd om de stukjes van haar gebroken hart bij elkaar te rapen en door te gaan met haar leven.

Je bent echt een harde noot, Finn Wood. Maar misschien ben ik wel een goede notenkraker?

Is elf kilometer tussen hem en haar voldoende om gevoelens zo scherp als glas definitief uit te schakelen als hij te pas en te onpas voor haar neus opduikt? De komst van Leo Harthog, de knappe hoefsmid plaats alles in een ander perspectief. De vrijgezel doet alle harten smelten, maar ook die van haar? De wirwar aan gevoelens is compleet.

Ik zie je niet als een droombeeld. Je bent net als ik perfect, vol imperfecties.

Haken ziet in Leo een bedreiging en er ontstaat een complexe concurrentiestrijd met de jacht op haar hart. Wie zal er winnen haar hart of haar verstand en wie mag de deksel op haar jampotje worden? Haar eigen Inglenook?

Jij brengt vreugde in mijn duisternis.

Team Haken of Team Leo?

Hij was mijn familie. En hij heette liefde.

In 2023 verscheen het eerste deel Hoop boven Wisteria Cottage van deze geweldige Joy serie van Eline Hazelaar bij uitgeverij Loft Books. Met alleen een cover en een korte omschrijving had ik geen enkel idee wat voor serie het uiteindelijk zou gaan worden? Deel 2 Dromen boven Moonstone Cabine en 3 Wensen boven Ruby Lodge volgden en het deze maand verschenen vierde deel Vreugde boven Blueberry Treehouse maakt de serie compleet. Speciaal voor de release organiseren uitgever en auteur een blogtour en Eline vroeg me of ik mee wilde doen? Natuurlijk! Dat hoef je mij niet meer te vragen. Lees met me mee...

Kijk nou hoe mooi de covers bij elkaar passen, in mijn favoriete kleuren en de unieke titels geheel passend bij de serie. Vreugde boven Blueberry Treehouse bestaat uit 35 langere hoofdstukken geschreven in de ik vorm vanuit hoofdpersonage Finn Wood. En gaat van start met een heerlijk chaotisch en levendig eerste hoofdstuk waardoor je direct weer inwoner van het betoverende winterse bergdorp Joy wordt en enkel nog snel door wilt lezen.

Eline Hazelaar heeft echt een unieke eigen schrijfstijl, dat kan ik na 4 boeken en een dik manuscript van haar gelezen te hebben wel kan concluderen. Hazelaar is gegroeid als schrijfster gedurende deze serie, waar de eerste 2 delen nog erg poëtisch aandeden, waardoor er misschien iets minder vaart in het verhaal zat en het niet voor iedereen is weggelegd omdat niet iedereen daarvan houdt (ik wel), draait dat in de laatste 2 delen helemaal bij en leest het echt als een feelgood, ik vind haar schrijfstijl in alle delen geweldig overigens. Enorm fascinerend en levendig, beeldend, grappig, romantisch en liefdevol maar ook sprookjesachtig magisch, is haar manier van schrijven samengevat.

In ieder deel staat één van de hartsvriendinnen door dik en dun en door storm en door ijzige kou, centraal. Op volgorde 1: Feliz Snow, 2: Jasmijn Winther, 3: Jutta Wishbow en in Vreugde boven Blueberry Treehouse is dat Finnley Wood.
Het verhaal gaat verder na het derde deel en speelt zich af drie winters na de start van de serie Hoop boven Wisteria Cottage. De tijd heeft overduidelijk niet stil gestaan, de dorpelingen hebben veel meegemaakt.

Plaatsvervangend dorpshoofd van Joy en kunstenares Finn Wood woont sinds drie jaar samen met Bea, haar Vlaamse reus kindje in de kleurrijke Cream Cottage, een boshuis aan de rand van het Crunchy Woud. Met uitzicht op de witte bossen en het landgoed van de eland- en rendierboerderij van rendierboer en dorpshoofd van het nabij gelegen dorp Happily, Haken Abbott.

Abbott is de boer die verantwoordelijk is voor haar innerlijke stormen en haar gebroken hart. Een decennia aan liefdesbrieven en vijftien jaar vriendschap om zeep dankzij de Sharmabom, die een wig heeft gedreven tussen de vrienden. Finn wordt verteerd door verdriet en na zes koude maanden is de hoop dat het een bevlieging zou zijn vervlogen tijd en wordt het tijd om de pijnlijke waarheid onder ogen te zien en te accepteren dat Haken en zij een gepasseerd station zijn.

Terwijl Finn zichzelf bij elkaar probeert te schrapen en Haken probeer te verbannen uit haar hoofd, doet ze haar best om door te gaan en haar eigen leven op te bouwen, daarbij biedt de taak als dorpshoofd haar afleiding. Tot ze onhandig als altijd een blessure oploopt die haar weer terug brengt naar het Koetshuis, haar ouderlijke huis in de witte vallei en opeens houdt ze veel tijd over om te verdrinken in haar eigen gedachtenstorm op wintervakantie zonder hart.

Is elf kilometer afstand tussen hem en haar voldoende om gevoelens zo scherp als glas uit te schakelen? Terwijl ze zich probeert te focussen op haar toekomst, maar hoe kan dat wanneer het verboden onderwerp van gesprek te pas en te onpas opduikt? Ondertussen arriveert er een zonnestraaltje uit de stad, de knappe hoefsmid Leo Harthog is een geboren en getogen Joyer en is terug om zich te settelen. Een vrijgezel die alle harten in het bergdorp doet laten smelten, een welkome aanwinst zo’n ervaren hoefsmid én hij ziet Finn wel zitten.

De komst van de hoefsmid zet alles in wankele positie en veroorzaakt een wirwar aan gevoelens. Perfect versus imperfect levert perfecte imperfecties op. Sympathieke Leo is totaal anders dan flierefluiter en gesloten boek Haken, uniek in zijn soort. Finn verlangd zo naar de warmte, geborgen- en tederheid van een eigen gezin er staat alleen iemand in de weg. Er ontstaat een complexe concurrentiestrijd met de jacht op haar hart.

Wie zal er winnen haar hart of haar verstand? Wie gaat de deksel op haar jampotje worden? Haar eigen inglenook? Team Leo of Team Haken?

Vreugde boven Blueberry Treehouse, het slotstuk van een fantastische serie. Ik vind deze serie toch zo ongelofelijk leuk! Deze verdiend het echt om als paperback te verschijnen en in mijn boekenkast te shinen. En een serie of film over dit betoverende bergdorpje waar het eeuwig winter is en zijn excentrieke dorpelingen zou ook gruwelijk leuk zijn.
Deel 3 is Eline haar persoonlijke favoriet en en de mijne inmiddels ook, nu ik ze allemaal gelezen heb, maar eigenlijk is de hele serie fantastisch. Nu hij compleet is en wanneer jij hem nog niet gelezen hebt zou ik hem als ik jou was heerlijk achter elkaar gaan lezen, hij is echt zo leuk. Terwijl het de warmste dag van het jaar was heb ik me binnen terug getrokken voor de ventilator om af te koelen in het sneeuw overgoten Joy, heerlijk.
Knap hoe Eline het voor elkaar heeft weten te krijgen om toch iedere keer weer een nieuw verhaal neer te zetten met dezelfde karakters en fascinerende goed uitgewerkte verhaallijnen te creëren over het magische Joy en haar aparte eigenzinnige volkje.
Direct op het eerste allereerst moment weet ze je al op het verkeerde been te zetten en vraag je je af waar het verhaal heen zal gaan? Wordt het Team Aken of Team Leo? Maar ook een gemene angstvallige spanning omdat je als lezer wilt dat het goed gaat komen. Hoe ze je samen met Finn weet heen en weer te slingeren in haar verwarrende gevoelens voor Leo en Haken.
Zo leuk ook dat mensen die in het eerste deel een prominente rol innamen, de ouders van Finn van wie je toen nog geen enkele weet had dat zij hun dochter was, nu ook weer terug komen in het verhaal. Dit levert grappige scènes op, er zitten heel veel humoristische momenten in het verhaal.
Eline verstopt altijd levenswijsheden en verborgen boodschappen in haar verhalen, ook in Vreugde boven Blueberry Treehouse zitten heel veel mooie en kwetsbare momenten, waarin de definitie van liefde bovenaan staat, liefde staat in deze serie altijd voorop, op een hele liefdevolle wijze beschreven. Over ongeknutselde ware liefde en het volgen van je hart en een betere versie van jezelf worden door de ander. Maar juist ook de angst voor het leven en de kwetsbaarheid van het leven, bang om te voelen uit angst om weer los te moeten laten. Het achterna jagen van dromen en niet enkel het jagen als jachtopziener. Het leven onder een vergrootglas en de invloed van andere mensen op jouw handelen. Blijven het dromen of komen dromen soms uit?
Maar altijd staat de liefde bovenaan!
Een cosy sprookjesachtige magische fascinerende feelgood roman over littekens, zoete dromen, passie en liefde, vol stormachtige en koude gevoelens, maar ook warme en fabeltastische fonkelende momenten. Levensgrote angsten, frustraties, jaloezie, verwarring en durven toelaten en loslaten en kwetsbaarheid. Vol chaos, intimiteit en geborgenheid in het betoverende Joyful Joy en haar eeuwige winter.

Boekwinkel De Noordpool op de klif waar Finn vele uren doorbracht, in het dorp waar geheimen niet verborgen kunnen blijven. Finn, een chaotische, onhandige ietwat klunzige schilderes die zichzelf geen kunstenares vindt met als grote droom ooit haar eigen kinderboek te schrijven met haar roze koektrommel jeep en konijn Bea. Finn heeft een onomkeerbare deuk opgelopen en het is de vraag wanneer haar eindeloze geduld de bodem heeft bereikt? Of blijft ze een verrader van haar eigen hart?
Flierefluiter Haken, een complexe man die zo lomp is dat hij bijna schattig is. Achter zijn norse blik zit nog zo veel meer verscholen, zal hij zijn duisterste geheimen blootgeven? En zijn inner demon wakker schudden? Zal ze de echte Haken zien of blijft hij voor altijd op standje vluchten staan? En vrolijke gewone Leo, die de harten van de dorpelingen voor zich weet te winnen, maar ook die van Finn? Totaal anders dan Haken.
Finn koestert een warm hart voor beide mannen en is op zoek naar een veilige thuishaven, wie kan haar die bieden?
Zij is plaatsvervangend dorpshoofd van Joy, hij dorpshoofd van Happily, koppige Finn en halsstarrige Haken. Beide voeren een koude oorlog en vechten tegen hun gevoelens. Beide lomp en ruw op een andere manier, de ene stoer en ouderwets mannelijk, gecreëerd door het verleden en de ander chaotisch en onhandig. Ze draaien al vijftien jaar om elkaar heen. Zullen de twijfels voorgoed verdwijnen en zal het ooit goed genoeg zijn? Zal hun liefde een kans krijgen op een weg vol hindernissen of gaat de nieuwe man er met haar vandoor? Wie is er voor haar voorbestemd als de sterren en de maan? Wie gaat de deksel op haar potje mogen zijn?

Is dit nu écht het einde van deze geweldige serie? Of zit er ooit nog een vervolg in het verschiet? Eline maakt wel een opzetje in het verhaal waar ze op zou kunnen voortborduren, dus wie weet? Ik zou het in ieder geval niet erg vinden en kijk uit naar haar volgende boeken.

Met Vreugde boven Blueberry Treehouse heeft Eline Hazelaar een fascinerend slotstuk van een fantastische en magische sprookjesachtige serie neergezet. Over het betoverende winterse bergdorp Joy en haar eigenzinnige dorpelingen. Heerlijk genieten vol unieke boeiende verhaallijnen en karakters. Cosy en warm, ondanks de winterse kou, vol humor en verborgen boodschappen waarin de definitie van liefde en geluk altijd bovenaan staat. Over littekens en dromen en stormachtige en koude gevoelens, maar ook warme en fonkelende momenten. Vol chaos, intimiteit, kwetsbaar- en geborgenheid. De serie is compleet, verdwijn heerlijk in het Joyful Joy en haar eeuwige winter.

Vreugde boven Blueberry Treehouse, fascinerend bruisend slotstuk van een magische sprookjesachtige serie. Cosy en warm ondanks de winterse kou, vol humor, waar liefde en geluk altijd bovenaan staan. Zal Finn het dekseltje op haar jampotje vinden? Wordt het Team Haken of Team Leo? Mustread! 

★★★★1/2

Met dank aan uitgeverij Loft Books voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Target - Hanneke Meier

Titel:   Target - Het beest in mij Auteur:   Hanneke Meier Uitgever:   De Verhalenfabriek Genre:   Erotische thriller novelle Verschenen:   ...