maandag 9 september 2024

Wraaklust - Saksia M.N. Oudshoorn

Titel: Wraaklust
Auteur: Saskia M.N. Oudshoorn
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: September 2024
Beschikbaar: Paperback, Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789461099440, 9789461099426 en 9789461099631
NUR: 332
Pagina’s: 300


What was I made for?


Steeds schrijf ik mijn woorden in de tegenwoordige tijd, terwijl er vanaf nu alleen een verleden tijd bestaat.


Keet is getrouwd met Sijmen, samen hebben ze het goed voor elkaar. Zij runt een luxe kledingwinkel en hij is succesvol als voetbaltrainer van een top club en samen hebben ze een vakantiehuis op Ibiza. Het geluk lacht haar eindelijk toe, tot de liefde van haar leven bruut uit het leven wordt weggerukt. Sijmen komt op tragische wijze om het leven, alles wat rest is het verleden en de grote vraag, hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Vannacht heeft regen en onweer een einde gemaakt aan het warme zomerweer, alsof de natuur ook een scheiding wilde maken tussen wat er ooit was en wat er nu is.

Keet is verslagen en gebroken, hoe moet zij ooit verder leven zonder Sijmen? Ze is vastberaden om de waarheid boven tafel te krijgen en ondertussen brokkelt haar haar ooit zo perfecte leven steeds verder af. Was het een eenzijdig ongeval of was er meer aan de hand? Forensisch rechercheur Fedde Laakman wordt op de zaak gezet en doet onderzoek naar het overlijden van Sijmen. Veranderd het eenzijdige ongeval in een moordonderzoek?

Wanneer je een zenuw doorsnijdt, verdwijnt de pijn. Nu begint hij juist.

Zullen alle puzzelstukjes uiteindelijk passend in elkaar vallen? En spoken uit het verleden onder de radar blijven? Of was haar perfecte leven slechts een façade?

Ik wou dat ik een slang was, die zijn oude huid kan afstropen en die daarna als een nieuw beest verder leeft.

Saskia M.N. Oudshoorn is zowel thriller als feelgood auteur, iets wat haar zo goed past dat zelfs haar thrillers lezen als een roman met heel veel spanning, een prachtige combinatie.
Vorig jaar las ik haar derde thriller Verborgen agenda met heel veel plezier. Deze maand verscheen alweer haar vierde thriller Wraaklust en speciaal voor de release organiseren uitgever en auteur een blogtour. Lees met me mee...

Leuk weetje; Wraaklust is het clubboek van de maand augustus en daardoor mocht Saskia lange tijd niets vertellen over haar schrijfavontuur omdat het altijd een groot geheim moet blijven tot het boek bij de lezers op de mat valt. Knap gedaan!

Wraaklust bestaat uit 23 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Keet de Beijl. Deze hoofdstukken worden afgewisseld met een soort van dagboekfragmenten uit het verleden in cursieve tekst. Het verhaal speelt zich af in wisselende tijdspanne en gaat van start met een spraakmakende mysterieuze proloog met een paranormaal tintje. Maar daar blijft het niet bij, daarnaast is er een spannende dreigende proloog waarin we de laatste minuten van haar man Sijmen beleven. Daarmee is de toon gezet en wil je alleen nog maar verder lezen.

Saskia M.N. Oudshoorn heeft een ontzettend meeslepende, schrijnende en aangrijpende schrijfstijl, die je heen en weer slingert in emoties, zo inlevend, rauw en levensecht weet ze het te beschrijven. Beeldend, spannend, gedetailleerd, intens en mysterieus waardoor je opgaat in het verhaal en het je niet meer loslaat.

In Wraaklust maken we kennis met Keet de Beijl. De vijfendertigjarige onderneemster en compagnon van een luxe kledingwinkel, Keet lijkt voor het ongeluk geboren. Ze kwam er al heel jong achter dat het leven geen rozengeur en maneschijn is, maar keihard overleven. Negen jaar geleden ontmoette ze de man van haar dromen, haar kans op een beter leven, terwijl ze dacht nooit meer gelukkig te zullen worden, Sijmen haar steun en toeverlaat, haar anker in bange dagen, haar rots in de branding.

Sijmen Verlaat, de man van vijf miljoen, is trainer van de Rotterdamse top voetbalclub FC Victory, hij wist de club naar grote hoogtes te brengen en het landskampioenschap te behalen. Een leven met Sijmen betekende van een leven in de schaduw naar een leven in de spotlights, waarin haar man een bekende Nederlander is in de bijzondere voetbalwereld waarin je publiekelijk bezit wordt.

Haar levensgeluk wordt bruut verstoord wanneer het noodlot geheel onverwacht toeslaat en Sijmen door een tragisch ongeval, op de beruchte gevaarlijke provinciale weg verongelukt. Waardoor er abrupt een einde komt aan haar sprookje en haar leven onherroepelijk veranderd. De tijdlijn van haar man wordt  ruw van haar losgesneden, waardoor haar wereld stil komt te staan en alles wat rest is de verleden tijd.

Sijmen betekende alles voor haar, hier was ze niet op voorbereid, ze is volledig uit het veld geslagen, het verdriet is te groot om in haar eentje te kunnen dragen. Verdoofd tot in iedere cel van haar lichaam lijkt het wel een enge droom, maar het is helaas de bittere realiteit. De vragen en de duisternis nemen bezit van haar. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Vastberaden om de waarheid boven water te krijgen brokkelt haar ooit zo perfecte leven steeds verder af.

Was het echt een eenzijdig ongeval of was Sijmen toch niet zo geliefd als iedereen dacht? Forensisch rechercheur Fedde Laakman doet onderzoek naar het verdachte overlijden van Sijmen en stuit daarbij op spoken uit het verleden. De betrouwbare, behulpzame en rechtvaardige Sijmen, het kan toch niet allemaal een façade zijn? Het leek zo mooi! Zullen ze alle puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar weten te krijgen?

Een thrillerauteur die ook feelgood boeken schrijft resulteert in thrillers die fantastisch zijn uitgewerkt en die eigenlijk meer dan enkel een thriller zijn. De verhaallijnen en de personages van Wraaklust zijn boeiend, fascinerend en mystiek en zijn uitvoerig uitgewerkt, maar daar blijft het niet bij; Saskia geeft ze iets extra’s mee waardoor ze realistisch en levensecht overkomen. Thrillers van Saskia Oudshoorn zijn intens en beladen en kennen een diepe emotionele inhoud, de kracht achter haar verhalen.
Het verhaal kent een mooie opbouw en door middel van het heden en terugblikken naar het verleden, krijgen we een kijkje in het toch niet zo perfecte leven van Keet en komen we te weten wat er zich gedurende alle jaren daarvoor heeft afgespeeld, arme Keet wat een rot leven heeft zijn gehad.
De karakters worden zorgvuldig geïntroduceerd en doordat Saskia zich enorm heeft ingeleefd in de karakters word je als lezer heen en weer geslingerd in de mixed feelings van Keet en weet Oudshoorn je van de ene in de andere verbazing te laten vallen.
Vol spanning, mysterie, maar ook humor en een paranormaal spiritueel tintje, wat overigens niet gedurende het hele boek zo blijft dat stukje paranormaal, dus houd je hier niet van, dan kun je toch gerust aan het boek beginnen.
Wat eigenlijk wel een waarschuwing verdiend is dat er door het verhaal heen zware thematiek is verweven, dit is heel knap gedaan, maar kan door sommige mensen misschien wel als te heftig en zwaar worden ervaren. Zonder dat ik er al te veel over wil bloot geven, maar zelfs iemand als ik die niet snel onder de indruk is had iets van wow dit is wel heel heavy, dit benadrukt nogmaals hoe diep Saskia voor dit verhaal is gegaan. Ik voelde gewoon plaatsvervangende schaamte, woede en werd er misselijk van, zo beangstigend realistisch, afschuwwekkend en intens zijn de scenes beschreven. Ook het diepe rouwproces van Keet is echt intens beschreven, heel mooi gedaan.
Door middel van cliffhangers en de switch van het heden naar het verleden ontstaat er een achtbaan van emoties, meeslepend en intens , waarin de meeslepende spanning goed wordt uitgebouwd, en de broeiende onrust en de onheilspellende dreiging goed voelbaar zijn waardoor zich een ware razend spannende pageturner ontvouwt, die je moet lezen of je nu wil of niet, doorlezen zal je. Met een strak gespannen spanningsboog die op knappen staan, met ijskoude rillingen en gierende zenuwen op het puntje van je stoel of in mijn geval, bank, werkt Saskia toe naar een bloedstollende finale. Wauw wat een vlijmscherpe schrijnende ijzige thriller is Wraaklust. Ik kijk alvast weer uit naar het volgende werk van haar hand, wie weet heeft haar uitgever nog weer eens zo’n verrassing.

Eigenzinnige Keet draagt haar naam met trots, ze heeft geen makkelijk leven gehad, waardoor ze bijna letterlijk op haar tenen loopt. Ze dacht haar geluk bij Sijmen hervonden te hebben, tot het noodlot toesloeg en wat overblijft is de leegte in haar hart en het gevecht tegen de afgrond. Een rauw verhaal omsluierd door rouw en verdriet, de oneindigheid van het leven en de pijn van het verleden. Een gebroken vrouw en haar confrontatie met wat ooit was en de scherven van een gebroken verleden. Onvoorwaardelijke zussenliefde voor haar zusje Saar, de enige die ze nog heeft en dierenliefde, haar hondje, de Tibetaanse Terriër Pele, speelt ook een grote rol in het verhaal, heerlijk.

Met Wraaklust heeft Saskia M.N. Oudshoorn een vlijmscherpe ijzige schrijnende toxische thriller neergezet. Een thriller die leest als een spannende roman met realistische, levensechte en shockerende verhaallijnen en karakters vol emotionele diepgang. Met hele zware misselijkmakende thematiek waarvoor ze diep onder de huid moest kruipen van de personages. Een meeslepende achtbaan van emoties die zich ontvouwt als een razend spannende pageturner met strak gespannen spanningsboog op knappen met bloedstollende finale.

Wraaklust, vlijmscherpe ijzige schrijnende toxische thriller die leest al een spannende roman. Rauw, realistisch, levensecht en shockerend vol emotionele diepgang. Een achtbaan van emoties ontvouwt zich als een razend spannende pageturner. Was haar perfecte leven slechts een façade? Mustread! 

★★★★★

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Target - Hanneke Meier

Titel:   Target - Het beest in mij Auteur:   Hanneke Meier Uitgever:   De Verhalenfabriek Genre:   Erotische thriller novelle Verschenen:   ...