donderdag 12 september 2024

Zolang het nodig is - Lily Rosenberg

Titel: Zolang het nodig is
Auteur: Lily Rosenberg
Uitgever: MH Books
Genre: Romance novelle
Verschenen: September 2024
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9782792648
NUR: 343
Pagina’s: 152

Voor iedereen die het gevoel heeft
dat ze te veel zijn om van te houden.

Tijd om een zeer fijne novelle van Lily Rosenberg te proeflezen?” vroeg de uitgeefster? Nu lees ik eigenlijk bijna nooit novelles, uitzonderingen daargelaten en over tijd zullen we het al helemaal niet hebben, maar ja dat wilde ik wel! Vorig jaar verscheen de novelle Wachten op sneeuwval van Lily haar hand en daar was ik al nieuwsgierig naar, dus ik dacht nu ga ik eindelijk kennis maken met haar werk.

Op 17 september verschijnt de nieuwste romance novelle Zolang het nodig is van Lily Rosenberg En speciaal voor de release organiseren uitgever en auteur een blogtour. Lees met me mee wat ik ervan vond...


Leuk weetje; Lily haalde de inspiratie voor haar novelle uit een wel heel bijzondere situatie. Ze voelde dat dit verhaal geschreven moest worden en heeft geprobeerd om een inkijkje te geven in het leven van iemand met een chronische ziekte en een trauma. Dat deze personen ook gewoon mensen zijn die het waard zijn om te leven en van te houden en sexy kunnen en mogen zijn en dat je jezelf mag zijn.

Zolang het nodig is bestaat uit 16 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Danique en Enzo. Het verhaal gaat van start met een boeiend eerste hoofdstuk wat nieuwsgierig maakt naar de rest van het verhaal en niet lang daarna ga je er volledig in op.

Lily Rosenberg heeft een mooie gedetailleerde en beeldende schrijfstijl, die lieflijk en zachtaardig is met een stout randje, waardoor er realistisch en kwetsbaar empathisch verhaal met toch de benodigde humor ontstaat.

In Zolang het nodig is maken we kennis met Danique en Enzo.
Voormalig dierenartsassistente Danique voelde zich niet meer gelukkig in haar baan en na een aangrijpende gebeurtenis in haar leven besloot ze het roer om te gooien. Hoe en wat precies daar moet ze nog een draai aan zien te geven, bijna dertig en nog steeds geen idee wat ze wil met de rest van haar leven? Tot die tijd werkt ze met heel veel plezier in het kleine hippe veganistische restaurantje als serveerster. Werken met haar handen en mensen helpen, daar wordt ze gelukkig van.

God, hij is echt heel knap.
En ik ben volgens mij echt dronken aan het worden.

Wanneer ze tijdens de school reünie opeens oog in oog komt te staan met de door haar gevreesde pestkoppen van vroeger, die met hun pesterijen en vernederingen haar schooltijd tot een hel maakten, komen haar jeugdtrauma’s weer naar de oppervlakte en wil ze het liefst wegrennen. Control Alt Delete... was het maar zo simpel! Ze wil laten zien dat ze erboven staat en blijft.

Eén daarvan is Enzo, haar stiekeme crush van vroeger, die haar aandacht helemaal niet verdiende en haar kinderhart brak. Wanneer hun levens op een bepaald onverwacht moment weer kruisen is het aan hem om haar te laten zien dat hij niet alleen ouder maar ook wijzer is geworden. Of schuilt dat rotjochie van toen nog steeds in hem? Gunt ze hem het voordeel van de twijfel? En valt ze wederom voor de doordringende blik in zijn ogen? Of houdt ze vast aan het een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken principe en houdt ze hem op gepaste afstand?

Goede beslissingen komen nooit om half drie ‘s nachts.

Beide niet meer hetzelfde als toen, een gedeelde geschiedenis en allebei vrijgezel en kinderloos en kwetsbaar op verschillende wijzen. Enzo, gevaarlijk in zijn soort, knap en lelijk tegelijk, hoe snel vervalt hij in zijn oude patroon? Of is hij stiekem totaal anders dan vroeger? Enzo is sportleraar op een basisschool, dat past hem goed dan kan hij lekker rond commanderen. Zijn tweede naam is tegenwoordig “Nee”. Daarachter schuilt een verdrietig verhaal.

Alsof hij aan een ketting gebonden door pijn met een ruk terug op zijn plaats getrokken is.

Elf maanden geleden maakte een heftige gebeurtenis een einde aan het leven wat hij kende en sindsdien zit hij gevangen in zijn eigen ellende en staat zijn leven in teken van allesoverheersende onverklaarbare pijn. Met ups en downs probeert hij er het beste van te maken.

Woede golft van haar af en ik begrijp het. Maar haar woorden raken als vurige kolen en er vlamt iets op in mijn borst.

Zonder dat ze het wilden weten ze het vuurt bij elkaar aan te wakkeren en maakt het monster in haar gedachten plaats voor iets anders. Overmeesterd door hun gevoelens is het de vraag of het niet beter is om te stoppen voor het te laat is? Maar zijn ze niet al te laat? Genoeg redenen waarom het onverstandig zou zijn, maar die ene reden weegt zwaarder dan de rest.

Komt alles te dichtbij en wordt het een grote pijnlijke vergissing en teleurstelling waarin vergeving toch een onmogelijkheid blijkt te zijn. Of kunnen ze elkaar verlichting bieden en van alle kleine beetjes samen één groot geheel vormen?

Vanavond vergeet ik even dat ik al heel lang niet meer heel ben. Alsof haar gelach de gebroken stukjes van mij even bij elkaar houdt. Gewoon voor even.

Wauw Lily wat heb je dit knap gedaan! Zo mooi! Zoveel diepgang in zo weinig pagina’s. Iets wat bijna onmogelijk lijkt heb jij voor elkaar gekregen, ik ben ervan onder de indruk. De impact van een relatief kort verhaal is groot. Het verhaal is zo mooi en meeslepend uitgewerkt dat je had gehoopt dat het een dikker boek zou zijn. Dus mocht je dit ambiëren? Ik zeg doen! Zodra je begint met lezen slokt het verhaal je volledig op waardoor je het dus echt in één ruk uitleest.
De finesse waarmee Rosenberg het verhaal gedoseerd opbouwt is subliem. Ja, zelfs in een novelle is ruimte voor een slowburn relatie. Rustig aan om uiteindelijk in volle vaart te exploderen. Een mooie balans met sterk uitgewerkte verhaallijnen en realistische karakters. Indrukwekkend, meeslepend, inlevend, kwetsbaar en lieflijk waarbij humor the key is. Met een verrassende wending en mooie romantisch verhitte en ondeugende scenes.
Lily is net als ik chronisch ziek waardoor je moet leren omgaan met de beperkingen van wat wel en niet kan, doseren is daarin van belang. Zij begrijpt de struggle, de pijn, de wanhoop en machteloosheid hiervan als geen ander en heeft haar eigen visie hierop geprojecteerd wat resulteert in dat dit verhaal eigenlijk een stukje Lily is geworden. Ze heeft het op zo’n mooie manier door het verhaal heen verwerkt, dat het een heel empathisch intiem verhaal is geworden. Lily Rosenberg in haar element, ik hoop dat er nog veel moois van haar hand gaat verschijnen.
Over de gevolgen van pesten, chronische onbegrepen ziekten, trauma, geestelijk en lichamelijk letsel, revalidatie, vriendschap, kwetsbaarheid, woede, onmacht en eenzaamheid, gelijkwaardigheid, maar vooral ook liefde.
Zolang het nodig is, klein, kwetsbaar en liefdevol. Klein vanbuiten, groots vanbinnen, wauw!

Dani en Enzo. Lieve zorgzame gevoelige, sociale warme naïeve meegaande Dani versus een vat vol tegenstrijdigheden, die op slot slaat zodra mensen te dichtbij komen, sfeerbepalende, denigrerende, bittere en bazige Enzo. Arme Enzo, gebroken en hulpeloos. Verloren in het leven zoeken ze verlichting bij elkaar.

Met Zolang het nodig is heeft Lily Rosenberg een prachtige romance novelle neergezet. Met ontzettend veel diepgang voor een novelle, uniek in zijn soort, zo knap gedaan.
Klein, kwetsbaar en liefdevol. Klein vanbuiten, groots vanbinnen! Met meeslepende en sterke verhaallijnen en karakters, die met finesse gedoseerd uitgebouwd worden. Rustige start om uiteindelijk in volle vaart te exploderen. Liefdevol, indrukwekkend, kwetsbaar en inlevend waarin humor the key is. Lily Rosenberg in haar element.

Zolang het nodig is, klein kwetsbaar en liefdevol, klein vanbuiten, groots vanbinnen. Zoveel diepgang in zo weinig pagina’s. Prachtige romance novelle, uniek in zijn soort. Zullen ze van alle kleine beetjes samen één groot geheel vormen? Mustread! 

★★★★★

Met dank aan uitgeverij MH Books voor het leesexemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Target - Hanneke Meier

Titel:   Target - Het beest in mij Auteur:   Hanneke Meier Uitgever:   De Verhalenfabriek Genre:   Erotische thriller novelle Verschenen:   ...